Az Alaptörvény terjesztése


Magyarország Alaptörvénye


Isten, áldd meg a magyart! – így, a Himnusz első sorával kezdődik Magyarország új Alkotmánya, amelyet 2011. április 25-én szavazott meg az Országgyűlés. Több mint húsz évvel a rendszerváltozás után hazánk megválik a szovjet mintára készült és átmenetiként elfogadott alaptörvényétől, és az új Alkotmánnyal szimbolikusan is lezárja a múltat.

Magyarország Alaptörvényének díszkiadása (fotó: Árvai Károly)

Hazánk az új Alkotmány elfogadásával szimbolikusan is lezárja a múltat, és új fejezetet nyit az ország történetében. Az új Alaptörvény megteremti a gazdasági megújuláshoz, az államadósság csökkentéséhez, féken tartásához szükséges alkotmányos garanciákat.

Az Alaptörvény népszerűsítése

A kormány az Alaptörvényt Magyarország közjogi történetében elfoglalt jelentőségéhez méltó módon kívánja eljuttatni és bemutatni az állampolgároknak.

2011 szeptemberében a kormány arra kérte az önkormányzatokat, hogy a polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálatain állítsák fel az alaptörvény asztalát, ahol az állampolgárok az új Alaptörvény Magyar Közlöny által A4-es formátumban nyomtatott, névre szóló ajánlással ellátott törvényszöveg  kézbesítését igényelhetik. 2012 júniusáig több mint 81 ezer fő kérte az Alaptörvény postázását.

Ezek az asztalok mutatták be a Magyarország Alaptörvénye - Díszkiadás című A3-as formátumú reprezentatív albumot is, melynek postai utánvéttel történő kiküldését sok ezer állampolgár kérte. Az alaptörvény asztala szeptember 1-jével, egy éves fennállás után befejezte a működését.

A Nemzeti Hitvallás és a Magyarország Alaptörvénye című zsebfüzeteket névre szóló ajándék gyanánt a 2011/2012. tanévben az iskolák több mint 200.000 tíz és tizennégy éves tanulója kapta. A sikeres érettségi vizsgát tevő, és a szakiskolát eredményesen elvégző mintegy 140.000 nagydiák jutalma a Magyarország Alaptörvénye – Díszkiadás című album A4-es formátuma volt.

A terjesztés e formája a folyó tanévben és a következőkben is megvalósul.

Az Alaptörvény interaktív változata

Az Alaptörvény díszkiadásaként három különleges, művészi kidolgozottsága révén műtárgyként is helytálló példány is készült, melyeket 2012. április 25-én ünnepélyes keretek között helyeztek el a Sándor-palotában, az Országházban és az Országos Széchenyi Könyvtárban.

Ezentúl megjelent az Alaptörvény díszkiadásának iPadre optimalizált változata is, az ingyenes alkalmazást az Apple webáruházából lehet letölteni magyar és angol változatban is.

Menü

Főoldal

Az Alaptörvény terjesztése

Az Alaptörvény illusztrációi – vándorkiállítás

Szobrok, közterek – Trianon tanúi

Nemzeti Könyvtár

Navigáció