Magyarország Alaptörvénye


Isten, áldd meg a magyart! – így, a Himnusz első sorával kezdődik Magyarország új Alkotmánya, amelyet 2011. április 25-én szavazott meg az Országgyűlés. Több mint húsz évvel a rendszerváltozás után hazánk megválik a szovjet mintára készült és átmenetiként elfogadott alaptörvényétől, és az új Alkotmánnyal szimbolikusan is lezárja a múltat.

Magyarország Alaptörvényének díszkiadása (fotó: Árvai Károly)

Hazánk az új Alkotmány elfogadásával szimbolikusan is lezárja a múltat, és új fejezetet nyit az ország történetében. Az új Alaptörvény megteremti a gazdasági megújuláshoz, az államadósság csökkentéséhez, féken tartásához szükséges alkotmányos garanciákat.

Az Alaptörvény népszerűsítése

A kormány az Alaptörvényt Magyarország közjogi történetében elfoglalt jelentőségéhez méltó módon kívánja eljuttatni és bemutatni az állampolgároknak.

2011 szeptemberében a kormány arra kérte az önkormányzatokat, hogy a polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálatain állítsák fel az alaptörvény asztalát, ahol az állampolgárok az új Alaptörvény Magyar Közlöny által A4-es formátumban nyomtatott, névre szóló ajánlással ellátott törvényszöveg  kézbesítését igényelhetik. 2012 júniusáig több mint 81 ezer fő kérte az Alaptörvény postázását.

Ezek az asztalok mutatták be a Magyarország Alaptörvénye - Díszkiadás című A3-as formátumú reprezentatív albumot is, melynek postai utánvéttel történő kiküldését sok ezer állampolgár kérte. Az alaptörvény asztala szeptember 1-jével, egy éves fennállás után befejezte a működését.

A Nemzeti Hitvallás és a Magyarország Alaptörvénye című zsebfüzeteket névre szóló ajándék gyanánt a 2011/2012. tanévben az iskolák több mint 200.000 tíz és tizennégy éves tanulója kapta. A sikeres érettségi vizsgát tevő, és a szakiskolát eredményesen elvégző mintegy 140.000 nagydiák jutalma a Magyarország Alaptörvénye – Díszkiadás című album A4-es formátuma volt.

A terjesztés e formája a folyó tanévben és a következőkben is megvalósul.

Az Alaptörvény interaktív változata

Az Alaptörvény díszkiadásaként három különleges, művészi kidolgozottsága révén műtárgyként is helytálló példány is készült, melyeket 2012. április 25-én ünnepélyes keretek között helyeztek el a Sándor-palotában, az Országházban és az Országos Széchenyi Könyvtárban.

Ezentúl megjelent az Alaptörvény díszkiadásának iPadre optimalizált változata is, az ingyenes alkalmazást az Apple webáruházából lehet letölteni magyar és angol változatban is.