A Nemzeti Könyvtár

A Nemzeti Könyvtár kultuszkönyvtár. A Nemzeti Könyvtár a magyar írott kultúra legjavát gyűjti egységes sorozatba. A válogatás első szempontja az olvasmányosság, a második a sokszínűség, a harmadik nemzeti önbecsülés erősítése. Mindez a tartalomhoz illő nemes kivitelben, a XVIII. századi erdélyi nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós antikva betűiből szedve, a világhírű Munken gyár papírján, aranyozott kötésben.

A Nemzeti Könyvtár olyan családi olvasmánytárt kínál, amelynek köteteit olvasni öröm, amelynek útirajzai nyomán képzeletben bejárhatjuk Magyarországot, amelyből megfőzhetjük legjobb ételeinket, e könyvek meséit felolvashatjuk gyermekeinknek, a rendkívüli személyiségeket figyelemmel kísérve kalandozhatunk a magyar múltban, átélhetjük történelmünk katartikus pillanatait, és újra gyönyörködhetünk a vitathatatlan magyar irodalmi remekművek szépségében és erejében. 

A Nemzeti Könyvtár felfelé nyitott sorozat, hét rovattal.

1.    Magyar írók
2.    Magyar hősök
3.    Magyar tájak
4.    Magyar mesék
5.    Magyar ízek
6.    Magyar ritkaságok
7.    Magyar ünnepek

A 2012. október 3-án megjelenő hét kötet

A Nemzeti Könyvtár könyvfolyamának első hullámában 2013 karácsonyáig huszonnégy kötet jelenik meg. További huszonnégy kötetes hullámaiban mintegy száz könyv megjelenése várható.

A Nemzeti Könyvtár mind a kiválasztott műveket, mind a kötetszámot illetően nyitott, a folytatást a közönség formálja majd véleményével, igényeivel és javaslataival. A cél azonban mindvégig változatlan marad: olyan kötetek kerüljenek kiadásra, amelyeket jó olvasni, és amelyek által gazdagabb, bölcsebb, igazabb magyarok leszünk.

Bencsik Gábor
a Nemzeti Könyvtár szerkesztőbizottságának tagja